Plasmaspuiten

Het plasma spuit proces is zoals de naam het aangeeft gebaseerd op het principe dat het spuitpoeder gesmolten wordt door een plasma. Dit plasma wordt gecreëerd in een plasma spuitpistool, waar met een gelijkstroom een vlamboog tussen een anode en kathode wordt getrokken. Hierbij wordt een gas toegevoegd en dit zal vormen tot een plasma en wordt met enorme kracht naar buiten gewerkt. Uit het pistool komt een ultraviolet licht uitstralende vlam waarbij in de kern van deze vlam poeder deeltjes worden versmolten. Doordat met deze plasma spuit installatie zeer hoge temperaturen bereikt kan worden van 10.000°C tot 15.000°C is het mogelijk om met dit proces metaaloxiden en keramische poeders op te spuiten. De laag die gecreëerd wordt heeft een hoge mate van hechting, homogeniteit, sterkte en zuiverheid op het werkstuk.

Enkele praktijk voorbeelden waar deze laag kan worden toegepast:

– Slijtvastheid en glijeigenschappen van loopbussen
– Slijtvastheid en glijeigenschappen van sealvlakken
– Elektronische isolatie
– Schuif vlakken van hydraulische stangen

Koud Dit spuitproces valt onder de koude spuitprocessen hiermee wordt bedoeld dat het werkstuk niet warmer dan circa 150°C wordt. Hierdoor blijft bestaande maatvoering behouden en treed er geen structuur veranderingen op in het basismateriaal.

Sealen Dit type spuitlaag is doorgaans microporeus. Indien indringing van vuil of olielekkage onwenselijk is wordt de laag na het spuiten behandeld. Dit proces heet sealen, hierbij wordt er een vloeistof aangebracht op de spuitlaag die diep in de laag en poriën vloeit. Deze sealer hard hier uit en wordt er een egale laag gecreëerd.

Spuitmaterialen: Bij het plasma spuitproces kunnen de volgende materialen onder andere worden opgespoten.

 C- en roestvrijstalen
 Speciale legeringen
 Exotherme materialen
 Chroom en wolramcarbiden
 Keramische materialen
 Oxiden en mengsels
 Hoogsmeltpunt carbiden en oxide
 Tantaal
 Wolfram
 Cermets

Voordelen van deze spuitlaag:

– Aanbrengen van ceramische materialen
– Koud proces, het werkstuk wordt niet warmer dan 150 graden.
– Behoudt van maatvoering
– Behoudt van materiaal structuur